Valentín

Dezert Awajuki:


  • 4 polievkové lyžice želatíny
  • 2 šálky vody
  • 2 šálky cukru
  • 4 bielky
  • 2 čajové lyžičky strúhanej citrónovej kôry
  • 400 g jahôd
  • 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy

POSTUP:

Želatínu rozpustíme vo vode. Keď napučí, pridáme cukor, dáme na slabý oheň, za stáleho miešania necháme roztopiť a potom ochladíme na izbovú teplotu. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Za stáleho miešania prilievame želatínu, potom citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Hustnúcu masu vložíme do hranatej nádoby, ktorú sme jemne potreli olejom. Vtláčame do nej jahody špicami dolu (zopár necháme na ozdobu) a dáme do chladničky na 5-6 hodín. Keď masa je dostatočne stuhnutá, nádobu obrátime hore dnom a vyklopíme.

 

Veľká noc

Vajcia Mimosa

 
  • 6 vajec
  • 250 ml majonézy
  • 1 hlávka šalátu
  • 2 paradajky
  • pažítka
  • mleté čierne korenie
  • soľ

POSTUP:

Vajcia uvarte natvrdo, olúpte, rozpoľte a vyberte žĺtky. Žĺtky z dvoch vajec odložte na ozdobenie, ostatné rozotriete s nakrájanou pažítkou a postupne k nim primiešajte majonézu a korenie. Žĺtkovou zmesou naplňte polovičky vajec, ktoré uložte na misu na listy hlávkového šalátu a kolieska paradajok a ozdobte žĺtkami nastrúhanými na hrubom strúhadle.

 

Vianoce

Vianočná kapustnica pre vegetariánov:

 
  • 1 kg kyslá kapusta
  • voda podľa chuti
  • sušené huby
  • smotana na šľahanie
  • cibuľa
  • olej
  • vegeta
  • soľ
  • hladká múka

POSTUP:

Na oleji si speníme nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme dopredu namočené a umyté sušené huby a scedenú a umytú kapustu (kto má rád kyslé, nemusí kapustu umývať). Zalejeme vodou podľa potreby cca 2 litre a varíme. Ak je všetko mäkké, prilejeme smotanu, ktorú sme si zmiešali s hladkou múkou a zahustíme podľa potreby, ochutím soľou a vegetou.

 


Vytvorte si web stránku zdarma! Webnode