Valentín
Dezert Awajuki:
- 4 polievkové lyžice želatíny
- 2 šálky vody
- 2 šálky cukru
- 4 bielky
- 2 čajové lyžičky strúhanej citrónovej kôry
- 400 g jahôd
- 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy
POSTUP:
Želatínu rozpustíme vo vode. Keď napučí, pridáme cukor, dáme na slabý oheň, za stáleho miešania necháme roztopiť a potom ochladíme na izbovú teplotu. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Za stáleho miešania prilievame želatínu, potom citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Hustnúcu masu vložíme do hranatej nádoby, ktorú sme jemne potreli olejom. Vtláčame do nej jahody špicami dolu (zopár necháme na ozdobu) a dáme do chladničky na 5-6 hodín. Keď masa je dostatočne stuhnutá, nádobu obrátime hore dnom a vyklopíme.
Veľká noc
Vajcia Mimosa

- 6 vajec
- 250 ml majonézy
- 1 hlávka šalátu
- 2 paradajky
- pažítka
- mleté čierne korenie
- soľ
POSTUP:
Vajcia uvarte natvrdo, olúpte, rozpoľte a vyberte žĺtky. Žĺtky z dvoch vajec odložte na ozdobenie, ostatné rozotriete s nakrájanou pažítkou a postupne k nim primiešajte majonézu a korenie. Žĺtkovou zmesou naplňte polovičky vajec, ktoré uložte na misu na listy hlávkového šalátu a kolieska paradajok a ozdobte žĺtkami nastrúhanými na hrubom strúhadle.
Vianoce
Vianočná kapustnica pre vegetariánov:
- 1 kg kyslá kapusta
- voda podľa chuti
- sušené huby
- smotana na šľahanie
- cibuľa
- olej
- vegeta
- soľ
- hladká múka
POSTUP:
Na oleji si speníme nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme dopredu namočené a umyté sušené huby a scedenú a umytú kapustu (kto má rád kyslé, nemusí kapustu umývať). Zalejeme vodou podľa potreby cca 2 litre a varíme. Ak je všetko mäkké, prilejeme smotanu, ktorú sme si zmiešali s hladkou múkou a zahustíme podľa potreby, ochutím soľou a vegetou.