Diétne recepty
Jarný šalát s plesnivým syrom:
- 2 hlávky šalátu
- 150 g šunky
- 1 viazaničku reďkovky
- 1 viazaničku cibuľky
- 1,5 dl acidofilného mlieka
- 50 g nivy
- 2 vajcia
- 1 lyžičku soli
- mleté čierne korenie.
POSTUP:
Očistený, umytý, odkvapkaný hlávkový šalát a šunka sa nakrájajú na rezance. Očistená cibuľa, reďkovka a natvrdo varené vajce sa nakrájajú na plátky (kolieska). Acidofilné mlieko sa dobre vymieša nahladko s prelisovaným plesňovým syrom, ochutí soľou a čiernym korením. Pripravená zálievka sa zľahka zamieša do nakrájaných surovín. Šalát sa podáva dobre vychladený. .
Ovocný šalát
- 3 jablká
- 1 hruška
- 3 marhule
- 3 pomaranče
- príp
- iné druhy ovocia podľa sezóny a chuti
- 1 pohár broskyňového kompótu
- 100 g cukru
- 2 poháriky koňaku
- šťava z 1 pomaranča a z 1 citróna
POSTUP:
Čím viac druhov ovocia, tým je šalát chutnejší. V sezóne použijeme napr. aj jahody a maliny. V zime použijeme kompóty. Ovocie umyjeme, olúpeme, pokrájame na kolieska. Zmiešame a dáme odležať na niekoľko hodín. Podávame v hlbšej sklenej miske. Je vhodný na slávnostné príležitosti. Vďační stolovníci budú naň dlho spomínať. A nielen naň, ale aj na hostiteľa.