Diétne recepty

Jarný šalát s plesnivým syrom:

 
  • 2 hlávky šalátu
  • 150 g šunky
  • 1 viazaničku reďkovky
  • 1 viazaničku cibuľky
  • 1,5 dl acidofilného mlieka
  • 50 g nivy
  • 2 vajcia
  • 1 lyžičku soli
  • mleté čierne korenie.

POSTUP:

Očistený, umytý, odkvapkaný hlávkový šalát a šunka sa nakrájajú na rezance. Očistená cibuľa, reďkovka a natvrdo varené vajce sa nakrájajú na plátky (kolieska). Acidofilné mlieko sa dobre vymieša nahladko s prelisovaným plesňovým syrom, ochutí soľou a čiernym korením. Pripravená zálievka sa zľahka zamieša do nakrájaných surovín. Šalát sa podáva dobre vychladený. .

Ovocný šalát 

 
  • 3 jablká
  • 1 hruška
  • 3 marhule
  • 3 pomaranče
  • príp
  • iné druhy ovocia podľa sezóny a chuti
  • 1 pohár broskyňového kompótu
  • 100 g cukru
  • 2 poháriky koňaku
  • šťava z 1 pomaranča a z 1 citróna

POSTUP:

Čím viac druhov ovocia, tým je šalát chutnejší. V sezóne použijeme napr. aj jahody a maliny. V zime použijeme kompóty. Ovocie umyjeme, olúpeme, pokrájame na kolieska. Zmiešame a dáme odležať na niekoľko hodín. Podávame v hlbšej sklenej miske. Je vhodný na slávnostné príležitosti. Vďační stolovníci budú naň dlho spomínať. A nielen naň, ale aj na hostiteľa.